Stel cookie voorkeur in

Thuisonderwijs groepen 1 - 2

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Om te voorkomen dat kinderen die thuis (komen te) zitten te lang geen onderwijs kunnen volgen, hebben wij wat lesmogelijkheden en ideeën voor u op een rijtje gezet. Hierbij ontvangt u een flink aantal lessuggesties, tips en vooral bruikbare websites.

Het onderwijs aan groep 1 en 2 is gericht op vijf ontwikkelingsgebieden:

1.     Sociaal-emotionele ontwikkeling.

2.     Taalontwikkeling

3.     Rekenontwikkeling

4.     Motorische ontwikkeling

5.     Oriëntatie op jezelf en de wereld

De komende tijd zullen wij via deze pagina voor ieder ontwikkelingsgebied suggesties en links plaatsen met activiteiten die de kinderen thuis kunnen doen. Belangrijk om hierbij op te merken is dat kleuters spelend leren. Laat ze niet alleen maar activiteiten op de computer doen, maar vooral ook spelen met andere materialen.

We zullen de ideeën en activiteiten regelmatig aanvullen.

1.     Taalontwikkeling

a.     Voorlezen

Voor de kinderen uit groep 1 en 2 is het belangrijk dat zij dagelijks voorgelezen worden. Voorkeur hierbij hebben natuurlijk echte prentenboeken.

Op https://devoorleeshoek.nl/scholendicht/ kun je gratis een inlog aanmaken. Deze site gebruiken we op school ook. Hier worden prentenboeken voorgelezen. Kies deze weken voor boeken rondom het thema             ‘dieren’ of ‘lente’.

Op Youtube zijn ook veel digitale prentenboeken te vinden. Via deze link zijn prentenboeken te vinden met het thema “Lente” https://www.youtube.com/results?search_query=digitale+prentenboeken+lente

 

       b. Rijmspelletjes

Deze week is het leuk om met de kinderen ‘rijmspelletjes’ te doen.

Groep 2:  Werkbladen Rijmen

c. Taalspelletjes

Groep 1: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. (voorwerpen met kleur, eventueel moeilijker met beginletter)

Groep 2: ‘hakken en plakken’. B-oo-m, r-aa-m, b-o-s, b-r-oe-k

*NIEUW      d. Letterspel

Letters slaan: Maak een (groot) blad met de letters die uw kind kent. U noemt een letter en uw kind mag de letter slaan met een vliegenmepper/pollepel o.i.d.

 

2. Rekenontwikkeling

* Puzzelen
* Maak een voorbeeld na met strijkkralen
* http://www.minipret.nl/rekenspelletjes.html
* Gezelschapsspelletjes met dobbelstenen
* Op Schooltv.nl  Rekenverhalen aflevering 1 tot en met 10 zijn geschikt voor kleuters. Praat na afloop over het programma en laat de oefeningen meedoen.

Op deze site staan geweldige ideeën om met Duplo of Lego aan rekendoelen te werken! Maak eventueel een foto van iets dat je gebouwd hebt en stuur deze op via de mail naar ons. Rekenen met duplo.

 

3. Motorische ontwikkeling

* Het wordt mooi weer deze week! Ga dus lekker buiten spelen. Misschien kun je alweer in de zandbak! Ga lekker fietsen, springen, stoepkrijten, op de trampoline en spelen met de bal (gooien, rollen, vangen, stuiteren, Minimaal 1 uur per dag buiten spelen is heel erg gezond.


* Maak deze week een mooie tekening van jezelf en je familie en wat je nu thuis allemaal aan het doen bent. Laat papa of mama erbij schrijven wat je getekend hebt en stuur ons een foto van je mooie tekening. Natuurlijk hang je de tekening thuis op! Je kunt je foto per mail of parro naar ons toe sturen.

 

5. Oriëntatie op jezelf en de wereld

* Het is deze week Lente. Besteed aandacht aan groeien en bloeien. Ga samen zaadjes planten of lekker in de tuin werken.

* Op school kijken we regelmatig naar Koekeloere of Huisje Boompje beestje via de site van schooltv.nl. Bij zoeken kunt u filmpjes zoeken over de lente en groeien.

 

6. Creatief bezig zijn 

Door middel van knutselen en tekenen zijn kinderen eigenlijk bezig om alle bovenstaande ontwikkelingsgebieden te oefenen. Hieronder zullen we ideeën neerzetten die je zelf kunt maken.

*NIEUW  Tulpen vouwen van 16 vierkantjes.

Nodig:

- Vierkante vouwblaadjes; kun je ook eventueel zelf maken.

- schaar

- lijm

- gekleurd papier

Op dit filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een tulp moet vouwen. Volg de stappen en maak er maar iets moois van. Natuurlijk vinden we het erg leuk wanneer we een foto toegestuurd krijgen. Onze mailadressen kun je vinden op deze website onder 'onze school==>team'

 

We hopen u hiermee voldoende suggesties en inspiratie te hebben gegeven. De komende dagen en weken zullen we nog meer ideeën en tips hier plaatsen. Blijf vooral deze site in de gaten houden alstublieft.

Wij wensen jullie allemaal veel succes en plezier toe. Let een beetje op elkaar en we hopen elkaar snel weer te zien!

Met vriendelijke groeten,

Leerkrachten groep 1-2  Het Palet